Listopad 2016

Články

Pohled do nitra mozku

Karl Deisseroth
Nový experimentální přístup na rozhraní chemie a biologie umožňuje vědcům nahlédnout do nejhlubších oblastí hlavního řídícího centra našeho těla.

Lidské orgány ze zvířecích těl

Juan Carlos Izpisúa Belmonte
Vědci podnikají první kroky k pěstování náhradních lidských orgánů v prasatech, kravách a dalších zvířatech.

Rodící se druhy 

Rüdiger Riesch
Vypadá to, že se kosatka dravá rozpadne na několik samostatných druhů, snad proto, že se jednotlivé populace kvůli kulturním rozdílům navzájem odcizují.

SERIÁL: FASCINUJÍCÍ SVĚT JÍDLA

2. část: Palivo

 

Všechno, co víte o kaloriích, je špatně

Rob Dunn
Trávení je příliš komplikovaný proces, než aby se dal vyjádřit v přesných číslech. Počty kalorií uvedené na etiketách se mohou z mnoha důvodů výrazně lišit od energie, kterou z potravin doopravdy získáme.

Po čem opravdu tloustneme?

Garry Taubes
Pečlivě řízené výzkumy nám možná brzy definitivně zodpoví, co způsobuje obezitu – zda přebytečné kalorie, nebo špatné sacharidy.

První grilování

Rozhovor připravila Kate Wong
Téměř před dvěma milióny let začali naši předkové opékat maso. Richard Wrangham tvrdí, že lidmi nás učinilo právě teplé jídlo.

ZVLÁŠTNÍ ZPRÁVA: STAV SVĚTOVÉ VĚDY 2016

Obchodníci s pravdou

Nové poznatky vznikají v laboratoři, ale dříve než se dostanou k lidem, procházejí dostávají přes zprostředkovatele – vládu, média a vedení vědeckých institucí – a každý z nich sleduje vlastní zájmy. V této zvláštní zprávě vám představíme rafinovaný způsob manipulace se zprávami ve vládě USA a dalších místech, kulturu mlčení, která odrazuje vědce od toho, aby mluvili o své práci, a propast mezi tím, co vědci dělají, a tím, co se o jejich práci dostane na veřejnost.

Jak se vaří zprávy ze světa vědy

Charles Seife
Naše pátrání ukazuje, že americký Úřad pro dohled nad potravinami a léky nutí novináře, aby se vzdali své zpravodajské nezávislosti. Další instituce se k němu přidávají.

O jaké vědě se vyplatí psát?

Vědecké časopisy publikují každý rok desítky tisíc studií; veřejnost se dozví jen o nepatrném podílu z nich. Na tom není nic špatného: většina vědeckého výzkumu je velmi úzce specializovaná. Je však přirozené se zajímat o to, které studie se k veřejnosti dostanou — a jak.

Strasti vědecké celebrity

Susana Martinez-Conde, Dewin Powell a Stephen L. Macknik
Komunikace s veřejností byla ve vědeckých kruzích dlouho tabu, ale sociální média začínají tlačit na změnu.

Sekce

Úvodem

Za zdravý svět

Technika

Světlá stránka ostouzení na Internetu

Aktuálně

Samotná věda nestačí

Na první pohled

Bezpočet způsobů inovace

Pokroky

Co se skrývá pod povrchem
Lenost jako evoluční znak
Domov je tam, kde si ho zařídí
Napětí v taxonomii
Umělá slinivka se stává realitou
Nové oko na obloze
Máte deprese? Dělejte to, co máte rádi!
Pomoc shůry
Prs má svůj vlastní mikrobiom
Jsou v pořádku
Komáři, do boje!

Věda pro zdraví

Odstranit krevní sraženiny

Psalo se před 50, 100 a 150 lety

Průmyslová Čína
Zásobování solí
Ocel slitiny, výzkum a válka
Experiment s úsporou denního světla
Elektrická šlehačka
Ropa vs. spermacet