Říjen 2016

Články

SERIÁL: FASCINUJÍCÍ SVĚT JÍDLA

ÚVOD

Michael Moyer
Jídlo je prvotní každodenní částí našich životů, a přesto je opředeno tajemstvím. Ve speciálním seriálu Scientific American, jehož první část vám přinášíme v tomto čísle, prozkoumáme zdánlivě základní otázky, na které však nemáme jednoduché odpovědi. Po čem tloustneme? Proč jíme některá zvířata a jiná nejíme? Jsou geneticky upravené plodiny dobré nebo špatné? A kdo přišel na to, jak uvařit první šálek kávy? Na začátku se budeme zabývat nejpalčivějším ze všech tajemství: proč je jídlo tak zatraceně dobré.

Jak a proč jíst invazní druhy

Bun Lai
Jakým způsobem můžeme nejlépe dostat pod kontrolu ekologické škůdce? Předhoďme je největšímu světovému predátorovi – nám samotným.

Závislost na jídle

Paul J. Kenny
Nový výzkum mozku odhaluje, proč tuky a cukry mohou dohánět stále více lidí k obezitě.

Milióny let podivuhodné historie zpracování jídla

Evelyn Kim
Lidé zpracovávají jídlo od té doby, co jsme se naučili, jak vařit, konzervovat, kvasit, mrazit, sušit nebo extrahovat. Zpracovaná potrava posílila evoluci našeho druhu, expanzi říší i průzkum vesmíru.

Co pod svým mořem skrývá Enceladus

Frank Postberg, Daniel Tobie a Thorsten Dambeck
Vrší se důkazy o tom, že Saturnův ledový měsíc má aktivní hydrotermální průduchy, které z něj činí jednoho z nejžhavějších kandidátů na hostitele mimozemského života.

Lék pro africkou půdu

John P. Reganold a Jerry D. Glover
Pěstováním stromů, keřů a dalších vytrvalých rostlin společně s polními plodinami mohou afričtí farmáři revitalizovat silně vyčerpanou půdu a zároveň zvýšit množství sklizených potravin.

Ať jim sůl zachutná

Mark Harris
Zemědělskou půdu znehodnocuje slaná voda. Rýže a další plodiny, které by byly geneticky modifikovány, aby zasolení přežily, mohou nasytit milióny lidí.

Neurověda živoucích mrtvol

Christie Wilcox
Vědci odhalili, že drobounké vosy dělají ze švábů pomocí jedu domácí mazlíčky – a perfektní živou svačinku pro své potomky.

Život daleko od domova

Richard Conniff
Aby vědci zachránili druhy před hrozbou klimatické změny, plánují je přestěhovat do oblastí, které nikdy předtím neobývaly. Taková strategie ale obnáší mnoho rizik.

Sekce

Úvodem

Pro život

Technika

Na váš povel

Fórum

Menší zlo: elektronické cigarety

Na první pohled

Bez domova

Pokroky

Genetické obrození
Bionika je lepší
Temno kolem temné hmoty
Jak uprchnout po jelením
Rychlé zprávy
Sbohem ledy, sbohem data
Váš mozek při studiu fyziky
Rozděl a přemoz

Speciální sekce: Biologické centrum AV ČR, v. v. i.

Biologické centrum AV ČR sdružuje pět původně samostatných vědeckých pracovišť - Entomologický ústav, Hydrobiologický ústav, Parazitologický ústav, Ústav molekulární biologie rostlin a Ústav půdní biologie. Součástí BC je i Středisko služeb a od roku 2016 i výzkumná infrastruktura SoWa, zaměřená na komplexní studium půdních a vodních systémů. Se svými šesti sty zaměstnanci je nyní Biologické centrum největší mimopražskou institucí AV ČR a patří mezi největší vědecká pracoviště ekologicky orientovaného výzkumu v Evropě.

Psalo se před 50, 100 a 150 lety

Od DNA k proteinům
Špionáž z doby studené války
Válečné umění a tanky
Energie ze slunce
Záplava kobylek